Cookies

Om de gebruikerservaring op de site te verbeteren en de website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Meer informatie hierover? Bekijk ons privacy statement.

Geschiedenis

Geschiedenis

HORKA International B.V. is een familiebedrijf dat is opgericht in 1956 door de heer A.E.J. Horst. De naam HORKA is ontstaan uit een combinatie van de familienaam HORst & Konfectie Atelier. Als ambachtsman ontwierp en vervaardigde de heer Horst hoeden en petten voor mannen. Daarnaast ontwikkelde en produceerde hij in de beginjaren bovenkleding voor zowel de dames en herenmode. Later ging HORKA ook sportpetten en ruiter caps produceren. Inmiddels waren ook een aantal zonen van dhr. Horst werkzaam in het bedrijf.
 
Succes bleef niet uit zo bleek na verschillende verhuizingen door ruimte tekort en opgestarte dochter ondernemingen waardoor ontwikkeling en productie op grotere schaal plaats kon vinden. Mede door de groeiende verkoop naar exportmarkten maakte HORKA een onstuimige groei door. 
 
Dankzij HORKA’s Europese bekendheid van ruiter caps, ontstond tevens de vraag naar rijkleding. Een kleine collectie HORKA Riding Wear werd met succes op de markt gebracht. Begin jaren ‘70 bracht HORKA als eerste rijbroeken met stoffen kniestukken op de markt gemaakt van 4-way stretch stoffen. De groei zette verder door. De volledige productie bestond toentertijd uit: hoeden & petten, dames & jeugdmode, ruiter caps & rijkleding, productie van overhemden & nachtkleding voor private labels, het plisseren voor derden en de productie & ontwikkeling van kunststofproducten. 
 
Door de groeiende vraag naar ruitersportmode heeft HORKA in 1976 besloten om de ontwikkeling en productie van damesconfectie stop te zetten. 
HORKA bestond toen uit drie werkmaatschappijen: HORKA International Riding Wear, HORKA Head Wear en HORKA Plastic Moulding.
 
De divisie Riding Wear ontwikkelde zich verder en zo werden in 1978 de befaamde Corduroy bi-stretch rijbroeken als eerste door HORKA op de Europese markt gebracht. In 1984 volgde de 'Winner', een rijbroek zonder klittenband sluiting. Toen zeer progressief en revolutionair. In 1986 werd door HORKA de eerst TÜV goedgekeurde ruiter cap; en in ’89 de DIN 33951 genormeerde en TÜV goedgekeurde veiligheidshelm op de Europese markt gebracht. In 1993 werd de unieke, doch praktische, rijjas ‘Central Europe’ ontwikkelt. Deze was elastisch en wasbaar. In 1996 werd de eerste EN 1384 goedgekeurde veiligheidshelm ‘Eurotop’ geïntroduceerd. Ook voorziet HORKA de laatste jaren steeds meer in de behoefte van uniform ruiterkleding en aanverwante artikelen voor o.a. defensie en politie. 
In de jaren daarna bleef HORKA haar assortiment uitbreiden; en nam de 3e generatie Horst de leiding in het bedrijf over.
 
In 2005 werd er naast HORKA een nieuw merk geïntroduceerd, speciaal voor de jonge ruiters, genaamd RED HORSE. Tevens werd in deze periode het grootste gedeelte van de productie overgezet naar gebieden buiten Europa om zo het bedrijfspand in Nederland als logistiek middelpunt en kantoor te gebruiken. Ook bood dit de mogelijkheid om de ruitersportcollecties uit te breiden met producten voor paard en stal. Vanaf 2008 heeft de afdeling 'Horse equipment' een grote groei doorgemaakt. 
 
De overgebleven productie in Zwolle concentreert zich met name op de productie van ruiterhelmen; uniform kleding en producten voor de jachtsport. Verder worden er, in HORKA's eigen borduurstudio, velerlei producten voorzien van een borduurlogo of tekst. 
 
In 2011 is de divisie ‘Plastic Moulding’ zelfstandig verder gegaan onder de naam AKROH Industries B.V. In 2012 verhuisde HORKA haar kantoren naar het naastgelegen pand, wat verdere groei en ontwikkeling mogelijk heeft gemaakt. Er is een grote showroom ingericht om de klant een volledig beeld te kunnen geven van alle producten en mogelijkheden. 
 
HORKA is door de jaren heen uitgegroeid tot totaal leverancier van ruiter, paard en stalproducten die een uitermate goede reputatie genieten door hoogwaardige kwaliteit gecombineerd met een goede prijs. Dit alles maakt het mogelijk om dagelijks succesvol vele producten te verzenden naar ruiterspeciaalzaken, in meer dan 35 landen, verspreid over de hele wereld.