Cookies

Om de gebruikerservaring op de site te verbeteren en de website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Meer informatie hierover? Bekijk ons privacy statement.

Onderhoud

Onderhoud

Onderhoudsadvies

Goede onderhoud is belangrijk. Dit zorgt ervoor dat uw spullen langer meegaan en het is voor zowel paard als ruiter comfortabeler. Wanneer u er een gewoonte van maakt om uw spullen na gebruik gelijk schoon te maken bent u er niet heel lang mee bezig.
Uw zadel, teugels, hoofdstel, rijlaarzen of -schoenen kunt u makkelijk schoonmaken met een vochtige spons en zadel zeep. Indien nodig kunt u ook leer conditioner of olie gebruiken, om het leer te beschermen en verzorgen.

Het is ook goed om een zadelhoes te gebruiken zodat uw zadel vrij blijft van stof. Alle leren producten kunt u het beste bewaren op een droge, niet te warme plek. Laat uw leren producten nooit drogen op een verwarming, want dit maakt het leer droog en het barst dan.

Conditioner
Conditioner bevat olie en wax. Het maakt leer zacht en heeft een licht waterafstotend effect. Na het schoonmaken met zeep kunt u conditioner gebruiken. 

Olie
Olie beschermt tegen water, vocht, schimmel en zout/zout water (zweet). Het houdt het leer zacht en soepel en zorgt ervoor dat het tegen druppels water kan. Bevat minerale oliën, dierlijke en plantaardige vetten. Dit werkt goed voor leer dat droog geworden is. Het is beter om niet teveel en te vaak olie te gebruiken. Dit kan er voor zorgen dat het luchtdicht wordt, dit kan ervoor zorgen dat de stiknaden gaan rotten. Dit geldt voor alle leer oliën. 

Glycerine zeep
Glycerine is ook een conserveringsmiddel en zachtmaker voor leer. Het is in het bijzonder goed voor licht leer. Het geeft een mooi, gepolijst effect en het is daarom goed te gebruiken wanneer u wilt dat het leer glanst.  

Lanolin/wolvet zeep
Lanolin is ook een conserveringsmiddel en zachtmaker voor leer. Te gebruiken met zeer weinig water.